23.1.2012

Vaalihuumaa


Olen seurannut Suomen presidentinvaaleja kasvavalla mielenkiinnolla viimeiset pari viikkoa. Lukenut artikkeleja, seurannut netistä ja radiosta ehdokkaiden kamppailua uurnien sulkeutumisen lähestyessä uhkaavasti. Vaalitenttejä seurailin netistä ja monesti tuskailin että ”Voihan Väyrynen!”. Oli Paavo sen verran ylimielinen ja omasta mielestään jo automaattisesti toisella kierroksella jo silloin kun yhtäkään ääntä ei oltu edes annettu. Vahingonilo on puhtainta iloa, eikös vaan, ja hykertelin hetken vain, kun Väyrysen jatkoon pääsyn viimeinenkin toivonmurena vietiin pois.

Ne tavalliset syytökset mediapelistä, puolueellisista tenttikysymyksistä ja planeettojen väärästä asennosta äänestyspäivänä ovat leijuneet ilmassa pienenä tekosyynä kampanjan epäonnistumiseen milloin kenenkin toiselle kierrokselle pääsemättömän ehdokkaan leiristä. Oli syynä mikä hyvänsä, olen minä itse tulokseen tyytyväinen. Tuli se vastajytky.

Sekä Niinistö että Haavisto ovat melkoinen antiteesi Soinin EU-, maahanmuutto-, homo-, tasa-arvo- ja luoja tietää mille muulle-kielteiselle politiikalle. Kumpikin ehdokas edustaa kansainvälistä, avointa ja tasa-arvoista Suomea. Minun Suomeani. Ei Soinin Suomea, jossa erilaisuudesta rangaistaan ja pysytään omassa pienessä pirtissä ja jupistaan miten ne muut siellä Euroopassa ei osaa mitään eivätkä ymmärrä mistään mitään ja ovat muutenkin meitä huonompia. Hyvä, äänestäjät!

Toisesta kierroksesta tulee mielenkiintoinen. Haavistohan tuli vähän takavasemmalta haastajana kehään, kun taas Niinistö taisi olla ennakkosuosikki. Nyt sitten armotonta kampanjointia seuraavat pari viikkoa ja sitten katsotaan kuka pääsee pressanlinnaan seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

Iltapäivälehdet pelaavat puolisokorttia jo nyt. ”Kummasta tulee ykköspuoliso?” kysyi valtakunnan toinen johtava lööppikone. ”Ei kiinnosta.” vastaan minä. Mielestäni presidentin puoliso saa olla mies, nainen tai vaikkapa violetti muukalainen planeetalta Pirkule, sillä ei pitäisi olla mitään osaa eikä arpaa äänestystilanteessa. Jättääkö joku äänestämättä Saulia, koska Jenni kirjoittaa runoja? Tai äänestämättä Pekkaa koska Antonio ei ole suomalainen? Asian vierestä viedään, ja pahasti.

Ymmärrän kyllä, että monelle äänestäjälle avoimesti homoseksuaali presidentti  on ennenkuulumaton, ja jo pelkästään sillä perusteella heidän äänensä menee Niinistön laariin. Mutta onko se oikein, että presidentinlinnaan pääsee vain heterohevosella ratsastaen? Ja onko se oikein että oli tulos toisen kierroksen jälkeen mikä hyvänsä, siellä jossain joku spekuloi että kahden heteromiehen keskisessä kamppailussa lopputulos olisi voinut olla toisin? Ei kai sitä Suomenmaata lakanoiden välistä kuitenkaan johdeta?

Sauli vai Pekka? Minun ääneni menee Saulille. Reilusti kansainvälistä kokemusta, vahva finanssipolitiikan tausta ja rautainen ulkopolitiikan osaaja. Mies paikallaan edustamaan Suomea maailmalla. Tapahtui uurnilla mitä hyvänsä, Suomelle tulee joka tapauksessa pätevä päämies, enkä pukeudu säkkiin ja heittele tuhkaa päälleni vaikka Haavisto pääsisikin keulille. Paras ehdokas voittakoon!

Kuva napattu täältä

Keskiviikkona pääsee Dublinissa äänestämään, ja sattuu vielä vapaapäivä. Nakkaisinko minäkin jyväni laariin?

6 kommenttia:

 1. Saulia minäkin äänestäisin, vaikka en ole kisoja seurannutkaan. En ole niin "vihreä", että äänestäisin vihreiden edustajaa pressaksi. Päteviä ja NYKYAJASSA eläviä miehiä kumpikin, ei siinä mitään. Ei kannata edes ajatella,jos Paavot olisivat päässeet toiselle kierrokselle. Eivät näytä älyävän jäädä eläkkeelle.

  Presidentin homous ei minua vaivaa, mutta rehellisyyden nimissä miespari valtiovierailulla voisi olla hieman hankala juttu, ainakin tietyissä maissa. Siinä voisi olla protokollapääliköllä aikamoinen työ...

  Mukavaa Dublin matkaa...ihan hyvä syy lähteä päiväksi tuulettumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin kävi mielessä, miten toimii valtiovierailujen protokolla esim. maissa joissa rekisteröidyt parisuhteet samaa sukupuolta olevien välillä ovat lailla rankaistavia? Niitäkin maita ilmeisesti on vielä maailmalla harmittavan useita. Mielenkiinnolla seuraan seuraavaa kierrosta, ja äänestysretkellähän voi samalla käydä vaikka hiukan shoppaamassa :D

   Poista
 2. Tämä on vähän kinkkinen juttu. En ole vielä kertaakaan päätynyt vaaliuurnalle ja nyt Englannissa asuessani ajattelin että voisin ensi kerran yrittää. Mutta ei. Ei tule tehdyksi. Lontooseen on pitkä matka ja loppujen lopuksi olen sitä kansaryhmää, joille on aika yks hailee kuka sinne menee asioista päättämään. Ja kuulun myös siihen enemmistöön, jotka joka tapauksessa valittavat vaalituloksesta, meni miten meni xD

  Minulla on kaiketi kaksi vaihtoehtoa: 1) Joko äänestän, ja saan näinollen oikeutetusti luvan korottaa ääntäni kun voittaja tulee selville, tai 2)En äänestä ja pidän suuni visusti kiinni. =)

  Ehdokkailta muuten kysellään aivan merkityksettömiä kysymyksiä vaalien alla. Joku kolumnisti kirjoittikin näppärästi: Mitä ne jaksaa jauhaa siitä Natoon liittymisestä ja EU:sta kokoajan!? Mikseivät kysy ehdokkaiden mielipiteitä Afrikan nälänhädästä, Helsingin keskustan ruuhkien helpottamisesta, yksinäisten vanhusten olojen parantamisesta tai ihmisten työllistymisestä ihan käytännön tasolla? Hyvin sanottu.

  Itsekin mietin, miksi aina puhutaan aiheista, jotka menee vähän ohi maalaisjärjen, ruohonjuuritasolta juuri sen verran ylöspäin ettei tavallinen pulliainen ihan yletä mukaan. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, minä olen aina ollut sitä mieltä että jos ei äänestä, niin sitten ei saa kyllä valittaakaan :) Toisaalta välillä miettii, että onko sillä yhdellä äänellä merkitystä, varsinkin kun ei itse edes asu maassa, johon presidenttiä valitaan. Mutta onhan se kansalaisoikeus ja –velvollisuus, täytän sen mielelläni.
   Haastattelijat tuntuvat lukevan kaikki samasta, ennalta hyväksytystä kysymyslistasta samaa litaniaa tentistä toiseen. Liekö ehdokkaiden ja median yhteinen sopimus vai eikö keneltäkään median edustajalta löydy selkärankaa kysyä muista aiheista?

   Poista
 3. Olipa hienosti ja asiallisesti kirjoitettu, nyökkäilen täällä.

  Blogiisi löysin jonkun toisen blogin kautta ja kiinnostuin, jään seuraamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ja tervetuloa seuraamaan, kiva kun löysit tänne :) Menenkin samantien blogiisi vastavierailulle

   Poista