15.12.2011

Joulua


Heipä hei

Blogissa onkin pidellyt melkein vahingossa hiljaiseloa. Lähinnä siksi että muualla ei siitä hiljaiselosta ole ollut tietoakaan. Se on nimittäin ihan justiinsa se juuri niin ovella. Se Joulu! Ja vaikka ollaankin Irlannissa tänä jouluna, se ei tarkoita sitä että täällä valmistellaan kalkkunaa (kuivaa, hyi) ja ryöpätään ruusukaaleja (vielä isompi hyi). Kinkku se olla pitää, ja laatikot (porkkana ja lanttu) tietenkin. Ja sitten leivonnat. Eli kiirettä on pitänyt kun on

Paisteltu näitä

Kirjoiteltu näitä

Ja koristeltu tätä

  
Se irlantilaisperinne joka minusta on ihan järkevä, on se että kuusi koristellaan jo joulukuun alussa. Sillä tavallahan siitä saa nauttia pidempään. Tuo meidän kuusi on keinokuusi, valot ja kaikki valmiina, se valojen ripustus kun on ihan inhokkihommaa. Saa nähdä kestääkö se ensi jouluun asti, hinta oli sen verran alhainen että epäilen sen sanovan yhteistyösopimuksensa irti tuossa loppiaisen tienoilla.

Olen huomannut täällä myös tapana olevan sen, että kuusi koristellaan mahdollisimman monilla erivärisillä valoilla ja kamalalla määrällä palloja ja muita koristeita. Kuusi asetetaan ikkunapaikalle niin, että sen näkee kaikki naapurit ja mahdollisimman moni ohi ajava ihminen myös. Ei taida meidän kuusi näissä kisoissa pärjätä eikä tarvitsekaan. Olohuoneen nurkassa se valaisee mukavan tunnelmallisesti eikä sitä muiden tarvitse nähdäkään.

Kuusen alaoksien koristeet järjestyvät uuteen uskoon lähes päivittäin Lilyn toimesta. Vaivihkaa kisu hiiviskelee kuusen juureen ja kohta kierähtää selälleen ja sitten kuuluu kilinä kun pallo saa kyytiä. Emäntä mokoma lopettaa hauskan leikin kesken aivan liian usein ja katti siirtyy murjottamaan pää patterissa kiinni ja odottaa kunhan joku taas selkänsä kääntää niin sitten päästään taas leikkiin.

Useampana vuonna on ollut mielessä leipoa karjalanpiirakoita ihan itse. Reseptejä on ja äidiltä saa aina hyvää ohjeistusta. Tiistaina viimein rohkaistuin; ei kai se niin vaikeaa ole. Onneksi äiti vinkkasi että kuoriin kannattaa laittaa vehnäjauhoja rukiin sekaan, ovat helpompi ajella ja muutenkin mielekkäämpi työstää. Se kuuluisa piirakkapualikka oli jonnekin muutossa kadonnut mutta onnistuipa tuo ajelu tavallisella kaulimellakin. Täytteen keittelin ihan täysmaitoon ja lorautinpa vielä vähän kermaa joukkoon ja yhden kananmunan kunhan oli jäähtynyt. Se rypytys olikin aika haasteellista ja epäilen että joku karjalainen esiäitini saattoi pyöriä haudassaan 360 astetta ja enemmänkin jos sitä tekniikkaa arvosteli mutta kyllä niistä ihan piirakoiden näköisiä tuli. 


Munavoin sipaisin päälle ja söin suihini, hyvää oli.

4 kommenttia:

 1. Täytyypä sanoa että HERKULLINEN blogi =) Ei pelkästään ruokakuvien ja aiheiden ansiosta, mutta myös kirjoitustyylisi ja hyvien huomioiden johdosta. Ilo lukea eteenpäin soljuvaa ja idearikasta tekstiä hyvillä kuvilla höystettynä! Itse opiskelen Englannin etelärannikolla ja ulkosuomalaisten blogit ovat parhainta piristystä arkipäiviin. En olekaan yksin samanlaisten ajatusten ja kaipuiden kanssa :)

  Mukavaa joulua sinne suuntaan!

  VastaaPoista
 2. Piirakat ovat täällä niin suosittuja jouluna, että ne ovat jo loppuneet, kun kauppahallista niitä ostaisin aaton aattona. Hyvä, kun muistutit herkullisilla piirakoillasi, täytyykin tilata niitä heti tänään : )

  Ihanaa joulun alkua: viikko jouluun : )

  VastaaPoista
 3. Suomalainen joulu on punainen ja tunnelmallinen. Irlannissa taas otetaan kakki värit käyttöön ja mitä kirjavampi kuusi, niin sitä parempi. Eilen kävin kävelyllä ja huomasin, että tosiaakin kuuset oli koristeltu ikkunan eteen.
  Piirakat näyttävät ja varmasi myös maisuvat niiiiiiin herkullisilta.

  VastaaPoista
 4. Maama: Kiitos kaunis :) Tässähän ihan punastuu... Blogistaniasta löytyy ihania aatoksia ja sielunveljiä ja –sisaria, oikea ulkosuomalaisten ydinperhe! Rauhaisaa joulua!

  Mayo: Kunpa olisikin kauppahalli josta niitä saisi! Onneksi nyt rohkaistuin niitä tekemään, hyvinhän tuo sujui noviisiltakin. Hyvää Joulua, enää yksi yö...

  Vihreatniityt: Suomalainen joulu on jotenkin luonnollisempi, ei keinotekoinen ja yltiövärikäs. Kynttilän valo päihittää vilkkuvalot mennen tullen!

  VastaaPoista