26.11.2011

Jääkaapin vakiovarustus


Ruuasta jaksaa puhua ja kirjoittaa vaikka milloin ja vaikka kuinka paljon. Kaikki ei ymmärrä miksi, mutta onneksi olen onnistunut ympäröimään itseni samanhenkisillä ihmisillä. Ei liene sattumaa että hakeuduin töihin ruuan pariin, vaikka tutkintoni kaupalliseen alaan viittaakin. Kysehän on aina siitä, kuinka oppimaansa osaa soveltaa käytäntöön (sanoi ravintolapäällikkönä toimiva tradenomi).

Kokkien kanssa työskennellessä saa mukaansa kivoja vinkkejä ja reseptejä. Entinen pääkokkimme Trevor opetti kuinka porkkanat saa siivutettua veitsellä kauniisti niin, ettei se keskiosa putoa keittäessä pois. Sama mies opetti vihreän currymarinoinnin salat ja kehotti ostamaan kanan reisipaloja mieluummin kuin rintaleikettä. Tuo viimeisin vinkki on ihan ykkönen, kanan reisipaloissa on paljon enemmän makua kuin usein kuivakkaaksi jäävässä rinnassa. Nykyinen pääkokkimme Hugh saa kiitoksen siitä että osaan tehdä ihanan rapeaa ja maukasta taikinaa piiraspohjaksi. Hugh neuvoi myös, kuinka hiukan nuupahtaneeseen salaattiin tai tuoreyrttiin saa eloa kun sitä ”herätellään” jäävedellä ja sitruunamehulla (toimii!).


Ruoka on mainio tapa juhlistaa, nauttia, kiittää ja lohduttaa. Kakku, keksit, piiras tai paistos kertoo että sen eteen on nähty vaivaa ja että siitä nautitaan yhdessä. Ruoka usein minun mielestäni maistuu paremmalta, kun sen on tehnyt joku muu. Syynä siihen voi olla kyllä oma laiskuutenikin...

Minä tykkään kokkailla ja kokeilla mutta minulta puuttuu suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys. Olisi ihana osata suunnitella esimerkiksi viikon ateriat niin, että kaikki tarvittavat ainekset ovat valmiina jääkaapissa/pakastimessa ja joka illalle olisi jotain ihanaa kotona laitettua ruokaa. Mutta usein käy niin että tuulella käyvä Minna suunnittelee tekevänsä kanapastaa keskiviikkona ja keskiviikkona ei sitten enää tunnukaan siltä että tekee kanapastaa mieli, joten tehdäänkin lihapullia. Jääkaapissa odottanut kana jää alimman hyllyn perimmäiseen nurkkaan ja kykkii siellä kunnes muistuttaa pahalla hajullaan olemassaolostaan ja päätyy roskiin. Tai sitten käy niin että kana onkin pakastimessa, Minna unohtaa nostaa sen sulamaan aamulla töihin lähtiessään ja kun illalla tullaan töistä kotiin, on niin kamala nälkä hetijuurinyt ettei kanan sulatukseen ole aikaa, ja syödäänkin lämpimiä voileipiä.


Tästä syystä olen huomannut että jääkaapissa täytyy olla ison tai pienenkin nälän tyydyttämiseksi aina seuraavaa:

-          Hyvää juustoa (mozzarella, parmesania, pecorinoa, savu-cheddaria)
-          Leipää
-          Punaista pestoa
-          Salamia/pepperonia/prosciuttoa

Ensin lämmitetään uuni ja viipaloidaan leipä suuhun sopiviksi palasiksi. Viime kerralla käytin töistä ylijäänyttä focaccia-leipää. Leivän päälle levitetään vapaalla kädellä pesto, liha ja juusto. Leivät uuniin rapeutumaan ja juusto sulamaan. Nautitaan punaviinin kera. Nam.

Nyt tuleekin kysymys, mitä teidän jääkaapista löytyy aina, ja mitä niistä tehdään?

4 kommenttia:

 1. Lapset avaavat jääkaapin oven ja sanovat, että "eihän täällä ole mitään syötävää". Siellä on kuitenkin tarpeet vaikka armeijan ruokkimiseen. Vähän mielikuvitusta ja vot, herkkuja riittää.
  Lapsuudessani, kun oli tiukkaa ja kauppa kaukana, äiti loihti esim. vanhemmista ruisleivistä herkkuja. Hän paistoi niitä ja syötiin omenahillon kera, nam : )

  VastaaPoista
 2. Mulla on aina kaapissa kananmunia, juustoa ja maitoa. Ja tomaatteja kulhossa pöydällä, jotenkin aivan orpo olo jos ovat loppu. Silloin tällöin noista tulee tehtyä munakas. Ja sitten suklaakakkutarpeet löytyy kans kaapista jos yhtäkkiä tuleekin kakuntuska kuten tänään ;-D

  VastaaPoista
 3. Mukava työpaikka sinulla ja kivat työkaverit.Hyvä vinkki tuo salaatin herättely jäävedellä.
  Pikkunälkään meidän kuivakaapista löytyy Suomesta tuotua näkkäriä. Jääkaapista sen päälle yrttituorejuustoa ja viipaloitua uunipunajuurta, jälkiruuaksi pakasteesta pieniä Magnum jätskipuikkoja.

  VastaaPoista
 4. Mayo: Ne on ne sellaiset yksinkertaiset herkut jotka on ihan parhaita. Noihin lämpimiin leipiin kuluu sopivasti vähän vanhentuneet leipäpalaset

  Riitta: Ihailtavaa suunnitelmallisuutta suklaakakun suhteen! Mulle voisi käydä niin että ne suklaat tulisi syötyä eikä kakusta ole tietoakaan! Munakas on ihanaa pikaruokaa, kunnon ruokaa hätänälkään.

  Simpukka: Mietin pääni puhki miksi sitä uunipunajuuren naurisvastinetta oikein kutsuttiin, isän muistan kertoneen että niitä nauriita ”haudattiin” kuumaan tuhkaan ja ne siellä kypsyivät ihaniksi herkuiksi. Tulihan se nimikin mieleen, se on se kaskinauris!

  VastaaPoista