Ruuasta jaksaa
puhua ja kirjoittaa vaikka milloin ja vaikka kuinka paljon. Kaikki ei ymmärrä
miksi, mutta onneksi olen onnistunut ympäröimään itseni samanhenkisillä
ihmisillä. Ei liene sattumaa että hakeuduin töihin ruuan pariin, vaikka
tutkintoni kaupalliseen alaan viittaakin. Kysehän on aina siitä, kuinka
oppimaansa osaa soveltaa käytäntöön (sanoi ravintolapäällikkönä toimiva
tradenomi).
Kokkien kanssa
työskennellessä saa mukaansa kivoja vinkkejä ja reseptejä. Entinen pääkokkimme
Trevor opetti kuinka porkkanat saa siivutettua veitsellä kauniisti niin, ettei
se keskiosa putoa keittäessä pois. Sama mies opetti vihreän currymarinoinnin
salat ja kehotti ostamaan kanan reisipaloja mieluummin kuin rintaleikettä. Tuo
viimeisin vinkki on ihan ykkönen, kanan reisipaloissa on paljon enemmän makua
kuin usein kuivakkaaksi jäävässä rinnassa. Nykyinen pääkokkimme Hugh saa
kiitoksen siitä että osaan tehdä ihanan rapeaa ja maukasta taikinaa
piiraspohjaksi. Hugh neuvoi myös, kuinka hiukan nuupahtaneeseen salaattiin tai
tuoreyrttiin saa eloa kun sitä ”herätellään” jäävedellä ja sitruunamehulla
(toimii!).
Ruoka on mainio
tapa juhlistaa, nauttia, kiittää ja lohduttaa. Kakku, keksit, piiras tai
paistos kertoo että sen eteen on nähty vaivaa ja että siitä nautitaan yhdessä. Ruoka
usein minun mielestäni maistuu paremmalta, kun sen on tehnyt joku muu. Syynä
siihen voi olla kyllä oma laiskuutenikin...
Minä tykkään
kokkailla ja kokeilla mutta minulta puuttuu suunnitelmallisuus ja
järjestelmällisyys. Olisi ihana osata suunnitella esimerkiksi viikon ateriat
niin, että kaikki tarvittavat ainekset ovat valmiina jääkaapissa/pakastimessa
ja joka illalle olisi jotain ihanaa kotona laitettua ruokaa. Mutta usein käy
niin että tuulella käyvä Minna suunnittelee tekevänsä kanapastaa keskiviikkona
ja keskiviikkona ei sitten enää tunnukaan siltä että tekee kanapastaa mieli,
joten tehdäänkin lihapullia. Jääkaapissa odottanut kana jää alimman hyllyn
perimmäiseen nurkkaan ja kykkii siellä kunnes muistuttaa pahalla hajullaan
olemassaolostaan ja päätyy roskiin. Tai sitten käy niin että kana onkin
pakastimessa, Minna unohtaa nostaa sen sulamaan aamulla töihin lähtiessään ja
kun illalla tullaan töistä kotiin, on niin kamala nälkä hetijuurinyt ettei
kanan sulatukseen ole aikaa, ja syödäänkin lämpimiä voileipiä.
Tästä syystä olen
huomannut että jääkaapissa täytyy olla ison tai pienenkin nälän tyydyttämiseksi
aina seuraavaa:
-
Hyvää
juustoa (mozzarella, parmesania, pecorinoa, savu-cheddaria)
-
Leipää
-
Punaista
pestoa
-
Salamia/pepperonia/prosciuttoa
Ensin lämmitetään
uuni ja viipaloidaan leipä suuhun sopiviksi palasiksi. Viime kerralla käytin
töistä ylijäänyttä focaccia-leipää. Leivän päälle levitetään vapaalla kädellä
pesto, liha ja juusto. Leivät uuniin rapeutumaan ja juusto sulamaan. Nautitaan
punaviinin kera. Nam.
Nyt tuleekin
kysymys, mitä teidän jääkaapista löytyy aina, ja mitä niistä tehdään?
Lapset avaavat jääkaapin oven ja sanovat, että "eihän täällä ole mitään syötävää". Siellä on kuitenkin tarpeet vaikka armeijan ruokkimiseen. Vähän mielikuvitusta ja vot, herkkuja riittää.
VastaaPoistaLapsuudessani, kun oli tiukkaa ja kauppa kaukana, äiti loihti esim. vanhemmista ruisleivistä herkkuja. Hän paistoi niitä ja syötiin omenahillon kera, nam : )
Mulla on aina kaapissa kananmunia, juustoa ja maitoa. Ja tomaatteja kulhossa pöydällä, jotenkin aivan orpo olo jos ovat loppu. Silloin tällöin noista tulee tehtyä munakas. Ja sitten suklaakakkutarpeet löytyy kans kaapista jos yhtäkkiä tuleekin kakuntuska kuten tänään ;-D
VastaaPoistaMukava työpaikka sinulla ja kivat työkaverit.Hyvä vinkki tuo salaatin herättely jäävedellä.
VastaaPoistaPikkunälkään meidän kuivakaapista löytyy Suomesta tuotua näkkäriä. Jääkaapista sen päälle yrttituorejuustoa ja viipaloitua uunipunajuurta, jälkiruuaksi pakasteesta pieniä Magnum jätskipuikkoja.
Mayo: Ne on ne sellaiset yksinkertaiset herkut jotka on ihan parhaita. Noihin lämpimiin leipiin kuluu sopivasti vähän vanhentuneet leipäpalaset
VastaaPoistaRiitta: Ihailtavaa suunnitelmallisuutta suklaakakun suhteen! Mulle voisi käydä niin että ne suklaat tulisi syötyä eikä kakusta ole tietoakaan! Munakas on ihanaa pikaruokaa, kunnon ruokaa hätänälkään.
Simpukka: Mietin pääni puhki miksi sitä uunipunajuuren naurisvastinetta oikein kutsuttiin, isän muistan kertoneen että niitä nauriita ”haudattiin” kuumaan tuhkaan ja ne siellä kypsyivät ihaniksi herkuiksi. Tulihan se nimikin mieleen, se on se kaskinauris!