3.10.2012

Sataa, sataa, sataa taas


Tällä viikolla saankin nauttia ruhtinaallisesta kolmesta vapaapäivästä, viime viikolla kun ehdin pitämään vain yhden. Säiden säätäjä ei tunnu suosivan ulkotoimia, vettä sataa losottaa taivaan täydeltä jo kolmatta päivää. Välillä se vetää henkeä, vilauttaa vanhaa taivasta ja antaa auringon kurkistaa pilven raosta kuin utelias naapuri konsanaan. Taukoa ei kestä kauan, pilviäiti on sadelapsistaan raskas.

Nukuin eilen univelkani pois, täysikuu taas valvotti huomaamattani muutaman yön, ja nukkumatti vaati omiaan pois. Yksitoista tuntia riitti mainiosti, raato oli vaakatasoasennon pitkittyneestä käytöstä hiukan hellänä, mutta hartioiden yläpuolella oli olo kirkastunut kummasti. Siitä ne jäsenetkin vertyivät kun herättyäni jahtasin yhtä kissaa lääketabletti kädessä ja samalla huidoin toista loitommalle utelemasta.

Tällainen oli olo tiistaina


En ehtinyt lähikauppaa kauemmaksi, kun ystävä lirautti luuriini viestin että nähdäänkö kahvilla. Lempipaikka, lempipöytä, lempikahvi ja lempileivos. Oi, sitä lempeä! Sade rummutti ikkunaan kun paransimme maailmaa taas pienen siivun verran. Sade jatkoi rytmittelyään kun me juoksimme ovesta eri suuntiin. Kaupasta aineksia kurpitsakeittoon. Hetken muuten jouduin miettimään mikä tämä butternut squash –nimellä tunnettu kurpitsa onkaan suomeksi. Löysin vain yhden käännöksen: myskikurpitsa. Kuulostaa hieman omituiselta, onko sille parempaa käännöstä? Otus siis näyttää tältä ja siitä tulee mielettömän hyvää kasvissosekeittoa, kun joukkoon laitetaan pari sellerinvartta, purjoa, porkkanaa ja chilihiutaleita.

Niin siis myskikurpitsako vai jotain muuta?


Keitto odottakoon huomiseen. Tein eilen lihamureketta, jonka keskelle piilotin pari kovaksi keitettyä kananmunaa. Seuraksi perunamuussia ja sekavihanneksia. Jälkiruuaksi mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta. Mureketta jäi juuri sopivasti yli, että siitä saa tehtyä pari mehevää voileipää. Se leipä nököttää tuolla kohoamassa, sain jostain keittokirjasta/ohjelmasta vinkin, että leipä kannattaa kohottaa suihkumyssyn alla sen iänikuisen pyyheliinan sijaan. Muovinen suihkumyssy venyy tiukasti kulhon kuin kulhon ylle, ja pitää lämmön sisällä paremmin, mikä taas auttaa kohotusta. Näitä toimintoja silmälläpitäen pihistin sieltä Hiltonista pari suihkumyssyä.

Mustikkapiirakkaa


Leipä tuoksuu uunissa ja sade morsettaa kattoon. Kupissa höyryää tee ja vatsa kurnahtelee lämpimäisiä odotellen. Musiikkia ja lukuhetkiä seuraavaksi.



8 kommenttia:

  1. Butternut squash on jossain löytynyt nimellä talvikurpitsa myös. Mutta tosi harvoista paikoista sitä Suomesta taitaa saada, ja se on niin hyvää!!!

    Hmm, pitääpä kokeilla suihkumyssykikkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ps. vielä noin herkullisen näköisen piirakkakuvan laitoit! Täytyy heti lähteä hakemaan piirakkareseptiä!

      Poista
    2. No tuo talvikurpitsa kuulostaa paremmalta kuin myskikurpitsa, josta tuli vaan jotkut myskihärät ja jakit mieleen :)
      Tuon piirakkaohjeen olen löytänyt kotikokki.net sivuilta, siihen tulee päälle murutaikinaa ja on ihan mielettömän hyvää!

      Poista
  2. Eilen pyörähdin cittarin vihannestiskillä ja ihmettelin myskikurpitsoita (juurikin tuolla nimellä olivat hyllyssä). Olisin siis voinut ostaa ja tehdä herkullista keittoa, ehkä ensi kerralla!
    Mukavaa kun pääsee välillä lempikahvioon lempileivokselle hyvään seuraan, kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en muista noita koskaan Suomessa nähneeni, nytpä tiedän millä nimellä niitä etsiä. Testaan tuon reseptin huomenna ja postaan sen tänne, jos on hyvää!
      Kuppi kahvia hyvässä seurassa piristää aina :)

      Poista
  3. Minulla tuli ekana jostain syystä mieleen perunanuija : D Anteeksi.
    Jos pitkät unet saavat noin puuhakkaaksi, taidan lähteä tästä takaisin nukkumaan enkä töihin : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa! Kyllähän tuo varmaan muusinuijastakin kävisi... Keitto oli herkkua, bloggaan sen reseptin pian.

      Poista
  4. Laitoin sulle auringonpaistetta! Tunnustus löytyy minun blogista :-D

    VastaaPoista