13.2.2012

Kevättä Kynttelistä


Sunnuntai 5.2.oli Kynttilänpäivä ja Runebergin päivä. Ne kuuluisat tortut jäi leipomatta, vaikka ostinkin mantelijauhetta valmiiksi. Jospa kokeilen vaikka ensi viikolla, tuskin se Runeberg suuttuu, vaikka tekisinkin torttuja muulloinkin kuin nimikkopäivänään. Ja jos suuttuu, niin tulkoon sitten itse paikan päälle valittamaan.


Maanantai oli varsin sumuinen päivä. Aamulla ei olohuoneen ikkunasta nähnyt edes pihatien päähän asti. Aina silloin tällöin sumun halkaisi ohi ajavan auton valot hitaasti ryömien eteenpäin. Pikku hiljaa sumu hiipi vuoren rinnettä ylöspäin, mutta jäi sinne roikkumaan koko päiväksi. Sopiva päivä kauppareissuiluun, hyppäsin autoon ja suuntasin kylille.
Sumusää oli houkutellut paikalle muutaman muunkin shoppailijan, tosin osasyynä saattoi olla myös paikallisen Lidlin ja Aldin maanantaitarjoukset. Minulla ei juuri silloin ollut tarvetta sohvapöydälle tai sauvasekoittimelle, mutta tuoretta leipää nappasin kyytiin pari pussillista. Arkkupakastin oli ehkä vuoden 2011 paras ostos. Hyllyjen välissä törmäsin entiseen työkaveriin, jota en ollut nähnyt aikoihin. Rupateltiin melkein tunti, ja naureskeltiin yrttisiemenpusseille. Tinjami oli latinalaiselta nimeltään jotakin vulgaris ja pohdimme, mikä tekee tinjamista vulgaarin? Kasvaako se jotenkin hävyttömään muotoon? Fionnuala osti pussillisen siemeniä ja lupasi kertoa, miten härskiltä se tinjami keittiön ikkunalaudalla näyttää.


Yrttitarha ikkunalaudalla onkin oikeastaan aika puoleensavetävä ajatus. Kukkalaatikko, multaa, siemeniä ja muistia sen verran että ne tulee kasteltua kans. Maaliskuun projektiksi tuo, muistuttakaa joku että käyn työpaikan puutarhalta hyvää multaa! Tällä kertaa ostin vain pienen kevätesikon ikkunalautaa koristamaan. Kotiin tullessani harmittelin saman tien, miksen ostanut useampaa, niin mukava väriläiskä harmaaseen sumupäivään.


Kotimatkalla pysähdyin ottamaan pari valokuvaa epätavallisen tyynestä merenlahdesta. Sumu roikkui edelleen vuorenrinteillä, mutta ilmassa tuoksui jo kevät. Lämmin, pehmeä päivä. ”Grand soft day”, kuten sanonta täällä päin kuuluu. Kotipihan kiven juurella narsissit ovat jo ihan vähän nupulla. Kyllä se tästä kevääksi kääntyy.

8 kommenttia:

 1. Täällä ei kyllä vielä kevätytä lainkaan, tai no kylvimme kyllä herneitä ikkunalaudalle tänään versomaan.
  Pakko näin hortonomin ominaisuudessa kommentoida, että vulgaris tarkoittaa lajinimenä yleistä tai tavallista... ;)
  Kunpa täälläkin pian narsissit pilkistäis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, tuo "virallinen" selitys vulgaarille timjamille on mulle aivan liian tylsä. Elän toivossa että se kuitenkin kasvaisi jotenkin räyhäkkäämpään muotoon. Ensimmäiset narsistit kukkii jo, pari lisää ja saan maljakkoon keltaista kaunista!

   Poista
 2. Täällä talvi vain tuntuu kiristävän otettaan antamalla uuden lumikuorman. Kyllä se kevät kuitenkin jossain lymyää.
  Ihania ovat kevään ensimmäiset narsissit ja tietysti kevätesikot ikkunalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä jo kovin tuntuu keväältä, toivottavasti teilläkin talvi pian väistyy ja pääsette nauttimaan lämpimimmistä keleistä :)

   Poista
 3. Heh, vulgaari timjami. Hauskempi tosiaan kuin virallinen selitys, vaikka kiva sekin oli saada tietoonsa ;))

  On tosiaan niin tyyni pinta meressä, että tuli enemmänkin järvi mieleen. Kaunista.

  Minua harmittaa, kun meillä ei ole ikkunanlautoja sisäpuolella. Ei siis voi kukittaa niitä. Ulkopuolella olisi melko leveät kaistaleet, mutta en viitsi laittaa niihin mitään, koska pelkään että tuuli pudottaa ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä elättelen toivoa että siitä tulisi vaikkapa tinjamitissit, Fionnualan naapurit nimittäin ovat kuulemma aika uteliaita, saisivat hekin kerrankin jotain päiviteltävää.

   Leveät ikkunalaudat on meillä sekä sisällä että ulkona, tosin sisällä kasveja vaanii kaksi karvanaamaa, ja ulkona puhaltaa välillä sellainen tuuli että siinä lentää merelle kaikki, mikä ei ole pultattu kiinni. Esikko on vielä elossa, vaikka sitä Lily taisikin hieman läpsiä käpälällään ohikulkumatkalla.

   Poista
 4. Tulin kertomaan, että blogissani olisi sinulle tunnustus ja haaste, jos ehdit vilkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Vastaan haasteeseen ensi viikolla kun työkiireet hellittää hetkeksi. Kiitos :)

   Poista