7.2.2012

Pyjamapirut


Huomasin tämän otsikon päässeen Suomenkin lööppeihin. Voisinpa sanoa, että olen yllättynyt. Pidän edelleenkin uskomattomana sitä, kuinka pyjama päällä marssitaan kauppaan, pikaruokalaan tai vaikkapa koulun portille lapsia vastaan. Pikainen nettihaku näyttää, ettei kyseessä ole pelkästään irlantilainen ilmiö, naapurisaarella näkyy olevan aiheelle omistettuja nettisivuja, ja isomman rapakon takana näitä ilmiöitä seuraa ja hyväksyy tai paheksuu kokonainen nettiyhteisö. Irish Times –sanomalehti kirjoitti aiheesta viime viikolla.

Olenko minä tavattoman suvaitsematon ja vanhanaikainen jos olen sitä mieltä, että pyjamia kuuluisi pitää vain kotona, sisätiloissa, sohvalla? Pitäisikö minun sittenkin ottaa avosylin vastaan tämäkin kyseenalainen muotitrendi, jossa sängystä pyörähdetään suoraan ihmisten ilmoille eikä siirtymään tarvita muuta kuin hädin tuskin kengiksi minun kirjoissani laskettavat Ugg-saappaat? Ei onnistu.

Tuon Iltalehden ja Irish Timesin juttujen sivuaman kyltin paikkahan oli paikallinen Social Welfare –toimisto, eli siis paikallinen Kela-konttori/työvoimatoimisto. Sinne siis mennään mm. silloin kun etsitään työpaikkaa. Kyllähän siinä annetaan varsin edullinen kuva mahdollisesta työnhakijasta, jos ei ole viitsitty edes pukeutua. Tosin nämä elämäntapatyöttömät taitavat muutenkin tehdä kaikkensa varmistaakseen ettei valtion kirstu napsahda omalla kohdalla kiinni, työnteolle allergisia kun tuntuu löytyvän joka maasta. Pyjamat päällä koko päivän oleva, kotoaan käsin työskentelevä Farhad Manjoo, kirjoitti trendin puolesta aiemmin tässä kuussa. Ja kaipa tuo kotoa käsin työskentely on se poikkeus sääntöön. Se ainoa.

Ei kai tämä tällainen ”trendi” ole ajautunut Suomeen, eihän? Jotenkin on vaikea kuvitella kenenkään varsinkaan talvisin hiippailevan lähikauppaan maitolitraa ostamaan, tai noukkimaan lapsia koulusta pyjama päällä. Jos joku suomalaisella kadulla kävelisi vastaan pyjama päällä, luulenpa että ensireaktioni olisi pohtia liekö kyseessä lähimmän sairaalan psykiatrisen osaston potilas, ja sitten soitaltaa valkotakkisille sedille ja tädeille ja kysyä, puuttuuko pääluvusta ketään.

Mutta niin, nyt ei saa käsittää väärin, että minä vihaan pyjamia. Päinvastoin, minä rakastan niitä! Mukavat, rennot ja pehmeät. Talvella sopivan pitkät lahkeet, kesäisin kevyttä ilmavuutta. Kirjoitan tätäkin postausta kirjaimellisesti puolipukeissa, ”normaali” paita päällä, mutta jalassa ovat harmaa-valkoruudulliset pyjamahousut. Mutta näissä ei lähdetä kaupparetkelle!! Mikään ei ole ihanampaa, kuin töistä kotiin tullessa huomata ettei illaksi ole mitään menoa, ja suoriutua saman tien pyjama päällä illaksi sohvalle laiskottelemaan. Vapaapäivinä pyjama pysyy ylläni usein puolillepäivin, ainakin puoliksi.

Potkupukuporukkaa

Hamstraan pyjamia, ja niitä löytyy kaapistani vaikka minkälaisia. Settejä, joissa on ylä- ja alaosa pitkilla hihoilla, lyhyillä hihoilla ja kaikenpituisilla lahkeilla. On lyhyitä yöpaitoja, pitkiä lattiaan asti ulottuvia tasaraitamekkoja, hihattomia yöpaitoja, erillisiä pyjamahousuja, joiden kanssa pidetään vanhoja kuluneita t-paitoja. Ystäväni usein toteaakin että jos olisin trijonääri, niin shoppaisin vain pyjamia ja designer-kenkiä. Ja oikeassa onkin.

Kun nyt kerran valitetaan, niin valitetaan vielä vähän niistä oudoista aikuisten potkupuvuista/pyjamista, jotka täällä päin tunnetaan nimellä onesie. Kuten kuvastakin näkyy, kyseessä on potkupuku aikuisille. Vaatekappale tuli ensi kerran vastaan Scrubs- eli Tuho-osasto –komediassa, ja luulin sen olevan fiktionaalinen olento. Väärässä olin. Pian niitä roikkui rekit väärällään melkein joka kaupassa, ja silloinkin vielä luulin niitä naamiaisasuiksi. Tulipa vastaan myös hupullinen versio. Kuka niitä ostaa ja pitää päällään? Voisin kuvitella Stuartin soittavan niille samaisille valkotakkisille, jos löytäisi minut potkupuku päällä kotoa pyörimästä. En ymmärrä.

Huh, jopas helpotti! Seuraavassa postauksessa en valita ja kitise näin paljon, lupaan :)

Onesie kuva täältä
Scrubs kuva täältä

10 kommenttia:

  1. Meilla taalla mainostetaan laiskan miehen versiota onsiesta. Niissa on takapuolessa luukku vessareissuja varten. Voi hyva jumala...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jeebus ja kumppanit! Kuinka laiska voi olla jos ei viitsi edes vessassa käyntiä varten housujaan laskea? Kas kun eivät ole laskeneet markkinoille onesieta, jossa on sisäänrakennettu vaippa, ei tarvitse edes sohvalta nousta...

      Poista
  2. Voi kuule, Suomessa nämä alkaa olla jo peruskauraa. Itse en niille lämpene, mutta viimeksi viime viikolla näin jonkun ulkoilevan kokopyjama päällään. Ja täällä nimenomaan hupulliset versiot ovat in (koko asun vetoketju yltää ihan ylös asti, eli tarvittaessa sinusta ei näy pyjamalta yhtään mitään).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas on tällainen *facepalm* -hetki. Miksi? Miksi?? Miksi??? Täytyiskö antautua vaan ja pistää vaatekaappi uusiksi, pelkkää pyjamaa vaan... Kerran unohdin Reinot jalkaan kauppareissulle, ja sekin jo hävetti.

      Nimim. Liian Estoinen(ko?)

      Poista
  3. Asiasta paasaat. Mitäs sitä pukeutumaan, jos avustuksia ollaan hakemassa. Juuri näitä ainaistyöttömiä, jotka olivat myös 5 v sitten työttöminä, vaikka maassa oli hyvä työllisyystilanne.
    En muuten ole koskaan nähnyt täällä meidän kylillä ketään yöpaidassa,siis ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tässäkään lähimaisemissa ole näkynyt, mutta Galwayssa tulee ainakin pari vastaan joka kauppareissulla. Tekisi mieli sanoa niille joitan, mutta jupisen vain itsekseni.

      Poista
  4. Luin joku aika sitten onepiece-potkupuvuista ja vierailin sitten ihan nettisivullakin kummastelemassa ilmetystä. Ovat ilmeisesti paremman väen potkareita kun hintaakin on jo melkein €200 per kappale, hohhoijaa! Mutta joo, voisin ottaa kotiasuksi kun täällä on niin kylmä. Vessassa käynti varmaan vain hankalaa kun pitää riisua puolet pois.
    Mutta juu, yhdyn sinun ihmettelyyn!! Laitan nää pyjamat/potkupuvut samaan kummallisten asujen kategoriaan kuin Uggsit ja Crocsitkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpas onesiella hintaa! Täällä kyllä esim. Penneys myy noita pyjamia kymmenen euron kummankin puolen. Olkoon kuinka kylmä tahansa, en ymmärrä tätä muotia. Ja vessassa käyntiin tuottaa ongelmia, ellei sitten hanki Mariannen yllä mainitsemaa laulajan miehen onesieta, jossa on se luukku takapuolessa...

      Poista
  5. Meillä asui tuossa viereisessä talossa about 30-kymppinen leidi, joka hengaili pyjamassa lähes aina. Hän kävi lähikiskalla pinkki aamutakki päällä ja tossut jalassa. Muistan nähneeni hänet vain muutaman kerran "kunnon" vaatteet päällä (en ollut tunnistaa) :D

    Itse en hengaile pyjamassa ulkotiloissa, en yksinkertaisesti kehtaisi. Tosin tunnustan, että olen käynyt sekä Suomessa että täällä kaupassa yöpaidassa! Mutta kukaan ei voinut sitä tietää, koska päälläni oli pitkä takki ja korkeavartiset saappaat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän naapurin leidillä on ollut rento asenne pukeutumiseen. En todellakaan usko että kehtaisin lähteä ihmisten ilmoille, tuo takaovella käynti on tarpeeksi haasteellista.
      Jos yöpaidan päälle laittaa takin ja saappaat, se on ihan hyväksyttävää, ei kai sinne takin alle kukaan pyri tarkistelemaan mitä sinne on laitettu päälle. Pieneen lähipuotiin lähdin kerran leivontahommien keskeltä ja huomasin vasta puodin pihassa että nyt on kyllä vain pyjamahousut jalassa. Auton nokka takaisin kotia kohti, housut jalkaan ja kauppaan uudestaan. Puodin pitäjä vähän ihmetteli pikavisiittiä, sanoin että lompakko unohtui ;)

      Poista